Genel Kültür

Resesyon Nedir, Ekonomide Resesyon Ne Demek?

Resesyon, sözlük anlamı itibariyle “durgunluk” olarak tanımlanabilir. Ekonomik bir terim olarak değerlendirilen resesyon, birçok aylık süreden daha fazla süren ve ekonomi genelinde belirgin bir düşüşü ifade ediyor.

Resesyona giren bir ülke ekonomisinde büyüme hızı, nüfus artış hızından daha düşük olması durumunda kişi başına düşen milli gelirin yerinde sayması resesyonun temel tanımı olarak ifade edilebilir.

Makro ekonomide incelendiğinde resesyon, sanayi üretimi, istihdam, reel gelir, perakende ve toptan ticaret faaliyetlerinin tamamı ekonomik göstergeler olarak resesyon ölçümlerinde dikkate alınan temel unsurlar olarak nitelendiriliyor. Ekonomide resesyon iki çeyreklik dönemde negatif yönde bir ekonomik büyümenin olması durumunda ortaya çıkabiliyor. 

Resesyona Neden Olan Unsurlar Nelerdir?

Resesyonun nedenleri birçok farklı etken incelenerek açıklanıyor. Ekonomik göstergelerin genel ekonomik durumda negatif etki göstermesi ve büyümede durgunluk yaşanmasına neden olması durumunda resesyon ortaya çıkıyor. Genellikle belirli bir büyüme sonrasında zirve noktasında ekonomik büyümenin durgunluk dönemine girmesi ve akabinde negatif eğilim göstermesi resesyona neden oluyor.

Resesyon:

  • İstihdamın azalması,
  • Üretim düşmesi,
  • Mal ve hizmetlerde maliyetlerin hızlı artışı,
  • Tüketimdeki düşüşler vb.

birçok farklı unsur sebebiyle olabiliyor. Bu nedenle resesyonun ortaya çıkmasında tek bir unsurdan veya nedenden bahsetmek mümkün değil. Genel itibariyle resesyon tüm bu unsurların bir arada gerçekleşmesi ve ekonomide ciddi bir durgunluğa neden olması durumunda ortaya çıkıyor.

Resesyon Sürecine Girilmesiyle Neler Olur?

Dünyada resesyon sürecinin son dönemde küresel salgın ve ekonomik riskler nedeniyle ortaya çıkmasının ardından ülke ekonomilere ve dünya ekonomisine etkileri merak edilmeye başlandı.

Resesyona girilmesinde koronavirüs salgını nedeniyle son dönemde üretimlerin durması, ticaretin aksaması, işsizliğin artması ve küresel ekonomide çeşitli risklerin artış göstermesi etkili oldu.

Resesyona girilmesi durumunda ortaya çıkacak temel unsurlar:

  • Ekonomik büyüme nüfus artış hızının gerisine düşer,
  • İşsizlik rakamlarında artış yaşanır,
  • Kişi başına düşen milli gelir durağan veya negatif yönlü seyreder,
  • Ekonomik faaliyetlerde duraklama ve gerileme yaşanır.

Bunlar ve benzeri tüm unsurlar ekonomide resesyon döneminin bir göstergesi olarak tanımlanabiliyor. Dediğimiz gibi ekonomide durgunluk birçok farklı unsur nedeniyle ortaya çıkabiliyor.

İlginizi çekebilir: Kovid-19 Sonrası Yunanistan Yeniden Resesyonla Karşı Karşıya

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu