Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama İçin Kullanabileceğiniz Birkaç Yöntem

Dijital pazarlama sayesinde ürettiğiniz veya tasarladığınız ürünleri sanal ortamda tanıtma ve satma şansı elde edersiniz. Güvenli ve hızlı bir yöntem olan dijital pazarlama, Koronavirüs salgını sonrasında daha da önem kazanmaya başladı.

Siz de dijital pazarlama ile elinizdeki ürünü kolay bir şekilde satışa sunabilirsiniz. Dijital pazarlama için kullanılan yöntemler arasından kendinize uygun olanını seçerek ürünlerinizi pazarlamaya başlayabilirsiniz.

Sosyal Medya İle Dijital Pazarlama

Sosyal medya hesaplarınız üzerinden dijital pazarlama yapmak en tercih edilen yöntemlerden biri. Ancak, ürünleri alıp sosyal medya hesaplarına taşımakla iş bitmiyor.

Hedef Kitlenize Göre Dilinizi Belirleyin

Öncelikle hedef kitlenizi iyi tanımalı ve onların hangi iletişim dilinden hoşlanabileceğini belirlemelisiniz. Örneğin “Siz” mi yoksa “Sen” mi diyeceksiniz. Bu bile strateji belirlemede önemli.

Eğer, ürününüz gençlere hitap ediyorsa, “Sen” kalıbıyla mesajlarınızı yazabilirsiniz. Ancak, her yaştan insana hitap ediyorsanız “Sen” yerine “Siz” diye hitap etmek daha uygun olabilir. Ayrıca, hedef kitleniz kadınlar mı, erkekler mi? Eğitimli mi? Nerede yaşıyor? Ekonomik şartları nasıl? Bu da ve benzeri birçok soru hedef kitleye en uygun iletişim tonunu belirlemede önemli.

Görsel Dilinizi ve Paylaşım Sıklığınızı Netleştirin

Bir diğer konu ise görsel diline, tasarım şablonlarına ve paylaşım sıklığına dikkat etmek.

Görseller ne anlatıyor? Nasıl görseller kullanacaksınız? Renk tonlarınız, çerçeveleriniz, fontlarınız nasıl olacak? Kurumsal mı takılacaksınız yoksa daha genç bir ruhla mı? Tüm bunlar görsel dili için önemli.

Paylaşım sıklığı ise bir diğer dikkat etmeniz gereken konu. Hedef kitlenin aktif olduğu saatleri seçmeniz şart. Onun dışında paylaşım frekansını doğru belirlemelisiniz. Ne sık sık post atıp takipçileri baymalı, ne de kendinizi unutturmalısınız.

İçerik Yönetimi Yapın – Kaliteli ve İlgi Çekici İçerikler Paylaşın

Değinmek istediğim bir diğer konuysa, dijital pazarlamayı sadece ürün ya da hizmetinizi bedavadan tanıtacak bir mecra olarak görmeyin. Hatta hiç bedava bir yöntem değil. Kaliteli içerik üretmek (metin, resim ya da video) pahalı bir iştir. İyi bir metin yazarınız, grafik tasarımcınız, hatta videolarla ilgilenecek ekibiniz olmalı. Bunların hepsini sizin yapmanız tabii ki beklenemez. Gerekirse bu işi bir ajansa devretmelisiniz.

Ancak kendi kaslarınız yeterince gelişmişse yine de kendiniz bir şeyler yapabilirsiniz. Tutar mı, tutmaz mı bilemem ama denemeden de bilinmez.

Sadece ürünlerinizi tanıtmayın. Faydalı, bilgilendirici içerikler, infografik resimler, videolar paylaşmaya çalışın. Zaman zaman çeşitli hediyeler verin. İnsanların sizi takip etmesi için onlara bir neden vermelisiniz.

Günümüzde sosyal medya kullanımı eski seviyesinde değil. Eskiden Facebook, Twitter’ı insanlar daha aktif kullanıyorlar, önlerine gelen onlarca bilgiye daha çok vakit ayırıyorlardı. Ancak artık durum değişti. İnsanlar şimdi, hızlıca kaydırıp önlerine çıkan en ilginç şeye bakıyor. Beğeni ve paylaşma sayıları da oldukça azaldı. Bu sebeple yakaladınız yakaladınız. Yoksa o kişiyi tekrar kazanmanız oldukça zor. Bu sebeple bütçeniz varsa mutlaka sosyal medyada reklam yapmalısınız. Hedeflemeli sosyal medya reklamlarıyla çok daha fazla kişiye erişebilir, ayrıca sosyal medya hesaplarınızı büyütebilirsiniz.

İnsanlara Destek Olun

Sosyal medya müşteri ilişkilerinizi yönetmek ve müşteri sadakati sağlamak için size benzersiz olanaklar sunuyor. Bu yüzden bu mecralarda bir şeyler yapacaksanız hakkını vermelisiniz. Gelen soruları cevaplamalı, insanlara destek olmalı ve mesajlarınıza karşılık vermelisiniz. Sorun yaşayan müşterilerin şikayetlerinizi hızla gidermeli, bunu yaparken stratejinizi yani neyi nasıl çözeceğinizi önceden belirlemelisiniz.

Sosyal medya hesaplarındaki destek hizmetine siz yetişemiyorsanız, bu konu için birini ya da birilerini çalıştırabilir, bir ajansa devredebilir ya da serbest çalışan (freelancer) birileriyle anlaşabilirsiniz.

Mecralarınızı Doğru Belirleyin

Sosyal medyada aktif olarak kullanılan çok sayıda platform var. Ancak sizin yapmanız gereken markanıza en uygun platformu ya da platformları seçmek. Çünkü her mecranın kendi dinamiği var. Bazıları görsel, bazıları metin, bazıları video, bazıları hepsi bir arada ağırlıklı. Her mecrada da farklı kitleler oluyor. Dolayısıyla siz sadece olmanız gereken yerlerde iletişim yapıp ürün ya da hizmetlerinizi pazarlamalısınız.

En çok kullanılan mecralar ise şu şekilde:

  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedln
  • Pinterest ve çok daha fazlası.

Unutmayın ne kadar çok mecra varsa o kadar çok emek göstermeniz gerek. Gereksiz mecralarda kaybolmak yerine doğru mecrayı belirleyip tüm yatırımınızı oraya yapmanızı şiddetle öneriyorum.

Alışveriş Siteleri Üzerinden Dijital Pazarlama

Sosyal medya konusunu anladıysak birkaç dijital pazarlama yazısından daha bahsedip konuyu şimdilik kapatacağım.

Eğer e-ticaret işiniz varsa ürününüzü sadece kendi sitenizden satmak için çabalamayın. Çünkü sizin sitenizi bir yere getirmeniz hem zaman hem masraf alan süreçler. Siteyi yapmak, ürünleri eklemek, destek ekibi kurmak, siteyi tanıtmak, sosyal medya hesapları yönetmek ve üstüne üstün SEO yapmak çok kolay ve hadi hemen yapalım diye olabilen süreçler değil.

Yapmayın demiyorum ama yaparken de bir yandan da N11, Hepsiburada, Trendyol gibi milyonlarca ziyaretçisi olan sitelerde var olmalısınız. Evet, komisyon alıyorlar ve daha birçok şartları var ama size kazandıracakları çok daha fazlası olacak. Önemli olan oradaki mağazalarınızı iyi yönetmeniz, sosyal medyanız ile desteklemeniz, ürünleri zamanında kargolamanız. Sonrası hızla gelecek.

Sitelerle Anlaşmalı Reklam ve Kampanyalar

E-ticaret pazar yerleriyle anlaşma yaptıysanız, onlarla çeşitli reklam ve pazarlama anlaşmaları yaparak ürün satışlarınızı artırabilirsiniz. Öncelikli reklamlar, hediye ürünler ve indirim kampanyalarıyla mağazalarınızı hareketlendirmeniz mümkün.

Dijital pazarlama oldukça derinliği olan bir konu. Google Ads, Google Analytics‘ten tutun da FB Ads, YouTube Video Ads modellerine, diğer reklam ağlarına, SEO‘ya, içerik pazarlamasına, dönüşüm optimizasyonlarına kadar yüzlerce detayı olan başlı başına bir alan.

Yaptığınız işleri ölçümlemenin, doğru araçları kullanmanın başarınızı artırmanız içim bir elzem olduğunu belirtmeliyim.

O yüzden bu yazı burada bitsin. Diğer konulara, başka yazılarda derinlemesine ve hakkıyla eğileyim.

İlginizi çekebilir: Dijital Pazarlamaya Giriş Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu